Halloween i USA =)

Jaha då var det den stora helgen; Halloween nu. Vissa har festat sedan i torsdag, klätt ut sig osv. Jag var iväg på något fest igår, men eftersom jag bara har en "kostym" och tänkte ha den ikväll så klädde jag inte ut mig. När jag fick frågan vart min utklädnad var svarade jag bara "Oh, can't you see that I'm dressed out to be a swedish girl; I have the blue eyes, blonde hair and I have even got the accent!". Haha, men det var inte så många andra som var utklädda heller på den festen.

Ikväll tror jag det blir halloween fest på Ohio State (ett riktigt, riktigt stort universitet här. Tyckte någon sa att det går 50 000 personer där). Och eventuellt sover vi kvar hos någon Seth som Emily känner.

Nu närmar sig L.A. resan med, så roligt det ska bli! Åker ner på Torsdag kväll och blir hämtad av Joel i våran hyrbil. Vi bestämde oss för att hyra bilen en vecka, å man fick rabatt om man gjorde det. På fredagen åker vi till Las Vegas och blir där över helgen. Sen har vi bilen till torsdagen där på och kan göra lite småutflykter m.m. Så det blir nog bra! =) Ska försöka träffa en gammal barndomskompis som bor där borta med, vore väldigt skoj =).

Nehe om man skulle göra ett ryck här. Uppdaterar väl er imorgon om hur kvällen var.
Kram



Halloween

Nu är det ju föresten Halloween här och idag började "trick and treat" för barnen. Många ställde upp och var halloween patrol, jag ångrar att jag inte gjorde det. Det går ut på att vara på en gata man blir tilldelad och finnas där för barnen osv. så att det ska vara säkert. Tydligen så är trick and treating vid olika tidpunkter beroende på område, men här i Bexley körde dom det arrangerat idag. Enlgit min roomie sitter folk utanför husen och väntar på barnen med. Själv ska jag ev på någon fest imorgon och sen någon halloweenfest på lördag. Är tänkt att jag ska vara djävul då. Vi får väl se hur det blir. Festen det lutar mest åt på lrödag är på ohio state och vi måste nog sova kvar, jag som föredrar att komma hem på natten =P. Aja vi får väl se! Natti

Skillnader i vården sverige - USA del 2

Hej!
Först vill jag svara på Annas fråga om hur sötpotatisen med marshmellows smakade; det smakade ruskigt sött! Och ni som känner mig vet ju att jag är en riktig gottegris - men det var för sött till och med för mig. Inget jag skulle äta igen med andra ord, men det var kul att testa haha.

Jag hade ju lovat en fortsättning på vården i sverige och USA så här kommer den!

Arbetstiderna - Här i USA jobbar de ofta 12 timmars pass; börjar kanske 6 på morgonen och jobbar till sex på kvällen. Dom jag pratat med tycker att det är bra för att de bara jobbar tre dagar i veckan och det då känns som att de är mer lediga. Alla jobbar dock inte så många timmar och det verkade vara vanligast på sjukhuset. Dessutom verkar dom antingen jobba bara dagturer, bara kvällsturer eller bara natt.

Arbetsdräkt - Färgen på kläderna visar vad du har för status. Blå/vit har jag för mig var sjuksköterskor och grönt läkare (inte helt säker, kan varit tvärtom med). Arbetsdräkten var ofta långärmad - vilket vi inte är tillåtna att ha hemma i svergie.

Dokumentation - Dom har inte samma dokumentationssytem som oss. Medicinerna dokumenteras på datorn, de registras även i datorsystemet när du tar ut medcininen plus att du skriver i pappersjournal med - så på 3 olika ställen registreras/signeras medicinen. Övrig dokumentation sker fortfarande i pappersjournal, men dom ska börja med datorjournaler så småningom. De verkar dock inte skriva lika mycket som oss utan har mest checklistor dom ska göras varje timme. Jag tror dom älskar vital signs här (blodtryck, temp, puls, lyssnar på lugnor, lyssnar på buken osv) det tas på varenda patient minst en gång/pass oavsett vad dom är där för. 

Blodprovtagning ur CVK/PVK/Picline - tas på så vis att de drar ut blodet med en tio ml spruta, kasserar de 5 först ml. Tar sedan en ny spruta och drar ut blod. Sätter på en nål på sprutan och därefter sprutar ner blodet i rören. Jag avrt väldigt förvånad över detta först, men sen visade det sig att dom akn göra som vi gör med även om det beskrivna sättet tycks vara mer vanligt.

Detta får nog också räcka för ikväll. Tänkte skriva ett inlägg någon dag om anmälla skillnader jag hittat mellan USA och sverige när jag bott här nu i 10 veckor. Men det får som sagt bli en annan dag. Brandlarmet gick föresten idag igen, så det var bara att gå ut i kylan. Sen när vi skulle gå in var alla tvugna att gå på led och visa upp händerna för en polis som lyste på dom med någon lampa. Jag tror att någon hade satt igång brandlarmet och gör man det så tror jag att man får något ämne på händerna som visar att man är den som dragit i gång larmet. Har man gjort det är det rätt dyra böter tror jag. Jag klarade mig fint i alla fall! haha

Nu Greys! Natti! KRam

Karros födelsedag igår =)

Igår var jag och Karoline med några av sjuksköterskestudenterna på någon konferans som följdes av att vi skulle gå och prata med politiker och försvara någon slags fond och olika frågor kring barn/ungdomar (!). Vi kan ju säga som så att inte ens de amerikanska sjuksköterskestudenterna kännde att dom hade något att säga till politikerna. Alla hade mötet uppbokade med 2-3 politiker och ingen av oss studenter var tillsammans utan skulle träffa våra olika grupper utanför kontoret och vi hade ingen aning om vilka de var eller hur många vi var i varje grupp. Politikern jag skulle träffa fanns inte ens på den våning han skulle finnas på, så jag kom aldrig till det mötet och efter att alla hade varit på sina första möten bestämde vi oss för att åka hem Haha. Men förmiddagen var intressant i alla fall och det var bland annat fyra ungdomar där som hade bott i fosterhem som delade med sig av deras berättelser. Dom hade varit hemlösa, rymt hemifrån pga våld m.m. och sen hamnat i fosterfamiljer och det var väldigt fascinerande att höra deras historier och att alla fosterfamiljer faktiskt inte är bra. En tjej hade kännt sig utnyttjad i en av sina fosterfamiljer då hon fick ta hand om hela hushållet, se till att de andra barnen fick mat m.m. Som sagt var det väldigt intressant. Jag skulle själv kunna tänka mig att vara fosterfamilj i framtiden, så därför var det extra intressant att höra om deras åsikter.

Igår var även Karolines födelsedag, så vi åkte med Emily för att äta en god middag. Först skulle vi hämta ut pengar - i en drivethru ATM!  Men det var ju väldigt bekvämt att slippa gå ut ur bilen coh kunna hämta ut pengar Haha. Inte har vi några såna i sverige - eller har jag missat något? Förra veckan såg vi dessutom en drivethru spritaffär - helt otroligt alltså. Amerikaner.  Sen åkte vi ialla fall till Texas roadhouse och åt mat. Till att börja med fick man äta jordnötter som fanns på alla bord och man skulle kasta skalen på golvet! Skumt!




Sen beställde vi mat, och jag tog ett kombinationserbjudande med ceasarsallad, en stor fin köttbit, revbensspjäll och sötpotatis. Så undrade serivötern om jag ville ha houngssmör (tror jag det var) eller någon röra med marshmellows (!) på sötpotatisen. Bara för att det lät så konstigt var jag tvungen att ta det sistnämda.



Jag och Karro köpte även var sin drink för att fira hennes födelsedag. Emily som är 20 är inte gammal nog för att dricka,så hon fick nöja sig med vatten. Denna gigantiska drink kostade 21 kronor!



Efter maten rullade vi iväg och hämtade en kille som jag inte minns namnet på, men som jag träffat tidigare. Han och Emily ville åka till en hokahbar, så det gjorde vi. Det var ett intressant ställe men jag skulle inte gå tillbaka Haha.

Efter detta vart det en tripp till Walmart och sen hem för att sova. 

Imorse kände jag mig inte så pigg när jag vaknade, hade jätteont i öronen och nös som jag vet inte vad. Så jag ringde min professor och pratade med henne eftersom det var tänkt att jag skulle ha praktik idag (en sista dag). Hon tyckte inte att jag skulle gå utan vara hemma och gå till Health center. Haha hemma var jag, men gick inte till health center - vad ska jag där och göra? Jag som inte ens går till doktorn om det inte är jätteilla. Nej lite öronvärk och nysningar är väl ingen fara. Så jag har varit hemma och nu på kvällen känner jag mig bättre.

Föresten är det så mysigt med de kompisarna man har här på skolan och de jag brukar umgås mest med (luncher och middagar i alla fall). Idag åt jag inte mat i skolan utan tog med mig in på rummet och åt här, så nu på kvällen skrev först Red "Hey Emelie. How are you? Long time no see!" (Jag såg honom i förrgår.) Strax efter skrev Willy "Hey Emelie. How are you. I havn't seen you today!". Känns skönt att det märks när man är borta. Kommer sakna mina vänner här.

Nej nu blev detta ett vädligt långt inlägg så nu får det räcka. Ni är väldigt dåliga på att skriva kommentarer. Det kanske inte märks att jag är borta där hemma? Kanske skulle ta och stanna här om så är fallet.... Haha =P.


 

Can you be my friend?

Mina amerikanska vänner har kommit fram fint i sverige och jag läser deras bloggar, jag skrattar så jag får ont i magen emellanåt. Är väldigt kul att läsa om deras upplevelser. Dom tror bland annat att alla bor i lägenheter, att dom hus som finns är antingen röda/gula, att vi har konstiga toaletter, att svenskar badar i stället för att duscha och dom är fundersamma över vad vi har för konstig mat på tub (mjukost). Ska bli väldigt kul när jag kommer hem och får umgås med dom, tänker bland annat försöka ta dom till Örebro och Gustasvik samt Marieberg.

Idag på lunchen träffade jag en ny internationell student från Japan, som hade ett omöjligt namn att uttala - jag får kalla honom Tom. Tom var inte så duktig på engelska men han var så söt idag. tänk er följande fast på väldigt tafflig engelska:

Tom: I dont have many friends.
Jag: Oh, you dont?
Tom: No... Can you be my friend?

Haha, tyckte det var så sött och lät väldigt sött i verkligheten - självklart kunde jag vara hans vän.

Idag har jag varit här i 9 veckor, väldigt konstigt. Min kusin Jimmy och min lilla kusindotter Stella ringde upp mig på msn idag, tyvärr var det dålig kvalitet, ljudet var dåligt och gick inte så bra - men jag hann se en glimt av dom på webcamen. Så roligt och lilla stella börjar bli så stor! Men det var roligt att höra ifrån dom i alla fall =).

Ska snart följa med Sujin till banken för att hämta hennes nya kredtikort, dom hade stängt av henne gamla så jag har hjälpt henne att ordna upp det. Föresten så är det helt underbart väder ute idag, tror de är mellan 17-20 grader och klarblå himmel. Ska försöka ta lite kort idag, har kommit på att jag inte visat er så mycket av hur skolan m.m.ser ut. Ska göra det.

Men tillsvidare får ni hålla tillgodo med en naturbild från helgen:




Underbar natur och besök hos amishfamilj

Ja, idag åkte vi en bit utanför Columbus för att rida och träffa amish folk. 9.00 hämtades vi upp av professor Keuogh och åkte iväg. Vid elva var vi framme och blev tilldelade våra hästar. Karro, som bara har ridit två gånger, blev förskräckt när hon insåg att hon fick den största hästen haha. Jag fick en vacker häst vid namn Candy.


Jag och Candy samt hästskötaren Kate (tror jag). Lägg märke till den mycket
snygga hjälmen =P.

Vi red en timme och sedan hämtade Glenn (som även var med på ridturen) sin golfbil (nej, vad heter det på svenska, heter det så?) och visade oss runt på lägret. På sommrarna har dom barnläger där coh under höst och vinter kommer folk dit och stannar främst över helgerna.


Mary Ann och Karolin i golfvagnen.

Det var otroligt vackert på lägret.

Jag och Karro med vacker bakgrund




Karro, Mary ann och Glenn.

Efter rundturen och ridningen så fick vi träffa Paul och Mary som är ett amish par som har 14 barn tillsammans. De bor i ett hus som Paul har byggt från grunden, de använder ingen energi förutom egen utvunnen energi. De driver ett företag där de tillverkar underbart vackra möbler. Enligt sin tro fick dom inte vara med på kort om dom "poserade", men vi fick ta kort när dom inte visste om. Därför inte så många bilder på dom och inga bilder på barnen.


Glenn, Mary, Paul, jag och Mary Ann.


En 4-5 dagars liten valp. Har inte ens öppnat ögonen än. Supersöt.


Till och med fläktarna hade egna anordningar som Paul hade ordnat. Dom drevs av luft om jag minns det rätt =P


Skafferiet med konserverade frukter och grönsaker. Jag antar att det går åt en del mat när man har 14 barn att hålla mätta. Det här var verkligen en intressant dag! Jag ärväldigt glad att vi fick komma och träffa Paul och mary också, för som Mary ann sa så ahde dom nog inte gått med på det om det inte var för att vi var från sverige. Vi fick föresten fina tandpetshållare med som dom hade tillverkat =)

Kram

Amish people & horsebackriding tomorrow =)

Jaha, då var en lugn dag till ända. Har nyss varit med Karro, Steven och Red på Starbucks och druckit en frappe. Gott gott och trevligt sällskap. Väldigt intressant med tre olika kulturer och se hur alla tänker och tycker i olika ämnen, främst kring relationer.

Imorgon ska jag upp relativt tidigt, blir upphämtad 9.00 av proffessor Keuogh och så ska hon, jag och Karro åka till något ställe cirka 1½ timme här ifrån. Där ska vi på en ridtur samt träffa Amish people, tror vi skulle till någon slags verkstad eller något som dom har; aja det visar sig imorgon! Sen blir det väl någon lunch och så. Jag hoppas på att vädret blir bättre, idag har det bara regnat tråkigt nog - men det är en behalig temperatur ute.

Förövrigt fick jag veta att Joel har bokat hotell i Las Vegas nu, så den 6/11-8/11 befinner vi oss där. Underbart! Biljetter till Universal Studios i L.A. hade också inhandlas - så där blir det ett besök med! Jag längtar!

Sov sött!
Kram

Dumheter

Här går man hela dagen och tror att det är onsdag. Sen kommer Karro,Steven och Red och påstår att det är Torsdag, vad är det för dumheter? Att sen inse att dom faktiskt har rätt, ja det förstörde hela min onsdag. Så nu undrar jag; Vart tog min onsdag vägen? Hur kunde det bara blir torsdag igen? Det här med självständiga studier och ingen praktik, det är inte bra det märker jag. Hur ska man hålla reda på dagarna?

Om det finns en Gud så spelade han mig nog ett spratt idag. Jag kan fortfarande inte förstå att det faktiskt är Torsdag idag. Så därför säger jag God natt!


Haha man slutar aldrig förvånas.

Jag och Red satt och pratade om hans flickvän från Taiwan som bor här i USA (som för övrigt var anledningen till att han flyttade hit. Men dom bor ändå långt i från varandra, flera delstater bort.). Sen undrade jag om han inte hade något kort på sin dator som jag kunde få se, jag fick ju inte direkt det svaret jag väntat mig...

Jag: Do you have any pictures of your girlfriend that you can show me?
Red: No, I dont have any pictures of her...... But, I do have pictures at an other girl!!

Haha, så vi tittade på kort på någon annan tjej istället. Kanske inte låter så kul såhär, men det var roligt i situationen =P. Man slutar då aldrig förvånas.


24 grader varmt och klarblå himmel...

..den 21/10 - det är ju helt otroligt! Så skönt så!

Sitter med datorn i biblitoteket med en ny ESL student, Red. Han är från Tawain precis som Moto. Och precis som namnet Red antyder så kläder han sig alltid i något som är rött. Han är härlig han haha =).

Annars är det inte mycket nytt. Jobbar och sliter med min hemtenta "Sjuksköterskan som ledare" som är väldigt tråkig. Efter ikväll får den nog helt enkelt vara färdig, orkar inte hålla på med den mer och måste verkligen börja med resten av uppgifterna. OCh C-uppsatsen, hmm..

Förövrigt sitter jag och funderar över en möjlighet som jag fått reda på..., men så mycket mer än så tänker jag inte säga än.. Har inte tänkt igenom det ordentligt, men lite intressant måste jag erkänna att det är...

Nehe, om man skulle göra klart den här uppsatsen nu!
Kram


Ytterligare en dag i Columbus =)

Glömde skriva igår och säga att jag har varit här precis två månader.Förstår inte riktigt vart tiden har tagit vägen. Nu är det bara 5 veckor kvar här, varav bara 3 är i Columbus. För som jag berättade i förra inlägget åker jag till L.A. i tio dagar (och försöker få med ett besök till Las Vegas med =)). Jag längtar naturligtvis, men samtidigt innebär det att jag snart ska hem. Jag har ju börjat bygga upp ett liv här borta; jag har mina dagliga rutiner, mina vänner, jag reser och får se många olika nya platser och jag lär mig hela tiden något nytt. Jag har ju precis kommit in i livet här! Men samtidigt ska det bli riktigt skönt att komma hem till egen lägenhet, att kunna duscha utan att behöva hoppa undan från vattnet varje gång man hör någon spola i toaletten (bli skållhett då), att få träffa alla där hemma samt att kunna promenera vart som helst utan att behöva oroa sig för att bli pistolhotad och rånad! Lite god svensk mat ska det bli trevligt att få med och att kunna köpa grönsaker utan att behöva betala sjukt mycket för det. Men jag har det helt underbart här borta! =D

Igår blev det spontanshopping, vi började på Walmart där jag köpte en resväska. Den är ltie större än min andra som jag hade med mig hit, och gissa vad den kosta? cirka 300 svenska kronor! Som hittat, den har hjul och handtag som går att dra ut med, perfekt. Det enda som var lite synd är att den är svart och i tyg; jag ville ha en hård rosa väska. Men för 300 kronor så fick jag lov att tänka om, Haha. Sen hamnade vi i Eston, ett shoppingcenter. Där vart det två vanliga linnen för cirka 17 kronor st och en handväska för kanske 170 kronor. Mat på Express Panda - vad gott det är! Och sedan en peanutbuttercupmilkshake från greaters. Dessutom trevligt sällskap av Emily och Karro, kan det bli bättre?


Karro och Emily

Nu sitter jag och väntar på att jag ska träffa Valerie och Lauren för lunch, två av tjejerna som åker härifrån till Sverige för utbytesstudier. Dom åker nu ihelgen och vi har pratat hela tiden om att vi måste ses mer innan dom åker, så nu blir det en lunch =). Ska bli väldigt trevligt. Efter det är det mest plugg som gäller. Känner att jag ligger efter en del, så har som mål att bli klar med en kurs nu och den andra nästa vecka för att sedan bara kunna fokusera på C-uppsatsen.



Bjuder på ytterligare en höstbild från helgen =)

Nehe, nu är det dags att träffa tjejerna och få lite i magen!
Kram

En underbar midtermbreak weekend =)

I fredags kväll var jag och professor Keough till någon slags matvaruaffär där vi även åt lite kvällsmat, sedan vart det lite shopping på någon affär som hade märkesvaror till nedsatt pris. Köpte mig en svart klänning för cirka 200:-. En jättefin halterneckklänning med ett spänne under brösten och klänningen slutar strax ovanför knät. Sen spenderade vi lite tid nne på en bokaffär och jag köpte en turistguide till L.A. Så nu kan jag vara riktigt turistig när jag kommer dit; Karta och kamera i högsta hugg; bara midjeväska som saknas, Haha.

Igår vad det födelsedags fest hos Moto på Ohio State univeristy, det var mycket trevligt. Vi fick väldigt god mat som Moto och hans flickvän Sara hade lagat. Tawanesisk mat.


Jag, Amy och Eric väntar på dom andra för att åka till North market =)

Idag var vi till North market med ISA (international student association) där det fanns mat från olika delar av världen, jag köpte något indiskt som var jättegott. Hittade även ett ställe med chokladpraliner som såg himmelska ut - men tror ni inte dom hade stängt för dagen? Sen var vi till en park och vandrade runt i skogen, det var jätteskönt och påminnde en hel del om att gå i skogen hemma. Och vad vackra alla träden var!


Ute i skogen, Noel närmast, sen Merci, An, Eric och den sista ser jag inte vem det är =P


Det var en helt underbar höstdag,solen sken och träden var så underbart vackra =)

 

Den här veckan är planen att plugga så mycket som möjligt. Tänkte gå upp och börja plugga senast 9 imorgon, plugga fram till lunch 12 och sen plugga från 13 till 15, 16 någon gång beroende på hur länge jag orkar sitta. Tänker gå och sitta i S.A. gemensamma rum, får mer gjort där än om jag sitter på mitt rum. Vore skönt att få en hel del gjort nu de närmsta tre veckorna innan jag åker till L.A. och hälsar på Joel. Kommer int eihåg om jag har berättat att jag och Joel förmodligen ska åka till las Vegas när jag är där? Hur häftigt är inte det? =D Hoppas verkligen det blir av!

Föresten, är det någon som läser mig blogg fortfarande? Har inte fått några kommentarer på sistonde... Hur har ni alla det där hemma? Hörde att de skulle ha kommit snö i veckan hemma, gjorde det de?

Stor kram till er alla!

Skillnader i sjukvård Sverige-USA, del 1

Hej! Försökte posta det här inlägget igår, men det gick inge bra så det kommer idag istället:

Så nu var praktiken slut, eller jag har en dag kvar på en sårvårdsmottagning men det är inte förens om två veckor. Idag var jag på Tower 10, en avdelning med medicinska samt kirurgiska patienter, det var väldigt blandade sjukdommar. Vi hade 6 fall av H1N1 på avdelningen, sån tur var hade jag och min sjuksköterska inte hand om dom patienterna och jag bar munskydd hela tiden. Min sjuksköterska var helt underbar! Väldigt angangerad och hängiven till sitt jobb, man märkte verkligen hur mycke hon älskade det! Hon pratade mycket om Gud, och att det var han som hade kallat henne till detta och att hon känt sig dragen till olika områden inom vården och att detta berodde på att Gud hade visat henne vägen dit. Fick många frågor om sjukvården i sverige också, men det tycker jag bara är roligt. Jag lär mig mycket av det med. Hon sa även att hon beundrade mig, som hade tagit mig till ett helt nytt land, alldeles själv, där kulturen och människorna är annorlunda - det var roligt att höra =).

Tänkte gå igenom lite saker som är annorlunda här mot hemma, men eftersom det är rätt mycket så kommer nog ett till inlägg om detta..

Orginisationen - Självklart stor skillnad mot Sverige med tanke på att vi har "fri" hälso- och sjukvård, medans man här måste ha försäkringar m.m. Har försökt förstå hur hela systemet är uppbyggt med försäkringar m.m., men jag blir bara förvirrad Haha. Men det jag har förstått är i alla fall att om du inte har en försäkring så ger sjukvården dig endast den vård som du måste ha för att överleva, inte mer. Något annat som är annorlunda är yrkeskategorierna som finns. Om jag har fattat detta rätt så är det PCA - som är de som hjälper patienterna (typ liknande undersköterska), sen finns det registered practical nurse, som har två års utbildning och får göra en del medicindelning, hänga vissa dropp m.m. Efter det så är det Registered nurse, som har fyra års utbildning och därefter kan man också utbilda sig för att få en bachlors degree och en doctors degree. Men som sagt, är inte helt säker på att jag uppfattat allt rätt haha.

Hygien - Detta är något jag sett väldigt stor skillnad på. På vårdhemmet jag var på i början av min praktik så  hade de inte ens ordentligt med handsprit, utan det fanns endast en flaska handsprit/avdelning. Dessutom heltäckningsmatta i gemensamma utrymme och när en sal var isolerad så avr inte dörren stängd och patienten fick komma ut ur rummet. Både på vårdhemmet och sjukhuset har personalen långärmad arbetsdräkt, det är tillåtet med smycken och klockor och håret behöver inte vara uppsatt om du har långt hår. Handsprit fanns det i alla fall gott om på sjukhuset och det känns ju i alla fall tryggt.

Medicindelning- Här förvaras den mesta medicinen (ialla fall på sjukhuset) i lådor och i skåp som är låsta och datorstyrda. För att komma åt medicinen måste ssk först logga in med sitt ID-kort och fingeravtryck, därefter välja akutell patient. När hon gjort detta kommer patientens alla mediciner upp och hon kan välja dom hon vill ge. När hon valt medicinerna hon vill ta ut öppnar sig en låda och det står på skärmen i vilket fack i lådan som medicinen ligger och hur många hon ska ta, därefter öppnar sig nästa låda/skåp och så fortsätter detta så. Om det är narkotika preparat så måste hon räkna tabletterna innan hon tar ur dom.

Jag tror detta får räcka för idag, fler skillander jag kommer ta upp är; arbetsdräkt, arbetstider, blodprovtagning ur PVK/CVK/picline, dokumentation och jag kommer säkert på något mer.

Här är det föresten midtermbreak nu, vilket innebär att alla har fredagen ledigt, så det är en lång helg. Imorgon ska jag och karro med proffessor Keuogh till något varuhus där man får provsmaka mat och vin, om jag uppfattat det rätt - det visar sig imorgon. Sen på lördag är det födelsedagsfest hos Moto och på Söndag ska jag till någon internationell marknad med ISA. Eventuellt ska jag klämma in ett besök på Haunted House med Stacey, Chelsea och Doug - men jag vet inte, ajg är ju rädd för sånt där Haha! Höll ju på att få en hjärtattack i Ölands nöjesparks spökhus och på Madame Taussues (ursäkta stavning) skräckavdelning... Så det kanske inte är något för mig haha =P.
Men nu är det dags för Greys Anatomi!
KRam


Akuten, Svininfluensa och drogenhet (haha, det är inte så allvarligt som det låter..)

Just nu har jag min sista praktikvecka. Igår spenderade jag en dag på akuten, vilket var väldigt intressant. Vi hade ett trauma fall som kom in där det var intubation, läkemedel som sprutades, hjärtövervakning, röntgen m.m. vilket var intressant att se. Annars var det mycket misstänka svininfluensa, men jag skyddade mig så bra som jag abra kunde. Hade andingsmask, tvättade och spritade händerna så mycket jag kunde och försökte att inte andas när jag klev in i ett rum (det sist nämnda var dock lite svårt...) Idag känner jag mig väldigt trött och orkelös, men håller verkligen tummarna att det inte är någon sjukdom på gång utan att jag bara är trött, stress eller något. (Bli inte uppskrämd hemma nu mamma, det är bara lite trötthet =p).

Idag har jag varit på en avdelning där missbrukare som ska avgiftas vårdades, detta var väldigt intressant. Jag fick sitta med på tre möten med patienterna. Tragiskt nog var många i min egen ålder och hade hållt på länge. Det var alla sortes missbruk; alkohol, tabletter, i.v... Och för många var det inte första gången dom var där.

Jag har försökte plugga lite nu på kvällen också, ligger lite efter så det blir råplugg så fort jag har gjort klart praktiken. Två dagar kvar, imorgon och sen en dag längre fram. JAg och Anneli har i alla fall skickat in PM utkastet som vi gjort om till läraren för att få det granskat och så ska vi väl börja med artikelgranskningen snart. Och sen är det ssk som ledare och Kulturella perspektivkursen som ska göras... Usch jag blir trött bara jag tänker på det.. Ska ta och läsa lite innan jag somnar nu, så ha de så bra alla! Kram Kram!


Härsitter jag på ett glasgolv, 400 meter upp i luften, tyvärr syns ingenting under men jag lovar - det var högt! (Toronto, Kanada)


Don't you have any friends?

Måste bara dela med mig av något jag hörde vid matbordet förra veckan när jag åt med Willy och en kille jag inte minns namnet på, vi kan kalla honom S.

Willy: "Hey man! You're always alone. Don't you have any friends?"
S: "Yeah, I have friends... I just don't like them."


Tävling


Jag är med och tävlar om en söt nalle från nallebudet.se och stödjer samtidigt gatubarn i latinamerika. Gå in på HÄR för att läsa om tävlingen och för att stödja projektet du med! Det är verkligen ett beundransvärt projekt du startat Patrik!






Om jag vinner nallen så vill jag att min underbara mamma ska få den. Helt enkelt för att hon är en helt otrolig människa och en av de som jag beundrar mest!


Ny design och istider här!

Som ni ser så har bloggen fått en ny design nu, och det är lillasyster som jag har att tacka för det =) Tack Bella! Kika gärna in på hennes blogg med; isabellemaijala.blogg.se

Idag är det plugg som gäller för min del! Ska nog gå och sätta mig i S.A.s gemensama utrymme på bottenvåningen efter lunch, för här uppe i rummet håller jag på att frysa ihjäl. Dom har inte satt igång värmen här i huset eftersom det kan hända att det blir varmare igen och det blir för dyrt eller något att sätta igång värmen, stänga av den och sätta igång igen. Så istället för att ge oss värme får vi frysa ihjäl. Det är kallare här inne än vad det är utomhus! Inatt tänker jag sova med mysdress, mössa och vantar - det behövs!

Homecoming dansen igår =)

Den här helgen har det varit homecoming och igår var det dags för homecomingdansen. Hade inte tänkt gå från början, men ändrade mig på kvällen och tur var väl det för det var en lyckad kväll =)



Karro och jag påväg till dansen.



Jag och Karro på homecoming dansen.


Anthony och jag.

Anthony blev homecomingking, därav kronan. Diane som är sjuksköterskestuderande blev homecomingqueen, men henne blev det visst ingen bild på. Jag är glad att Anthony blev king, han förtjänar det verkligen - en helt underbar kille som är så trevlig och hjälpsam mot alla. Han är väldigt intresserad av olika kulturer m.m. och är engagerad i arbetet kring internationella studenter. Dessutom har han haft det tufft nu då en av hans kompisar precis omkom under sin tjänstgörning som soldat. Men det var verkligen rätt person att bli krönt till homecoming king i alla fall =)

Men det vart en sen kväll igår med pga dansen, så idag är jag rätt trött. könt att vara ledig i morgon med =). Tre dagars praktik kvar denna vecka och sen någon enstaka dag längre fram sen är praktiken avklarad. Nu ska jag försöka plugga lite. Kram

fest, amerikans fotboll och homecoming

Idag är jag riktigt trött och anledningen är att jag kom hem fem inatt och bara sovit till tio ungefär. Att vi kom hem så sent var inte riktigt meningen. Jag, Emily och Karro åkte till ohio State igår kväll för att först vara hemma hos hennes syster och sedan gå till en bar. En jättetrevlig förfest där jag träffade massor med ny människor, diskuterade skillander mellan sverige och USA samt försökte ge svar på frågor om politik i sverige (jag som är världelös på sådant). Sen som sagt utgång på Mc faddens, en bar jag varit på tidigare. Alla i gänget var inte gammla nog; men då heter lösningen fejkID. Det verkar vara otroligt vanligt här och det funkade ju åtminstonde igår. För er som inte vet så är åldersgränsen i USA 21 år för att dricka alkohol.

Mc faddens var lika trevligt som det varit tidigare gånger men killarna tröttnade runt ett så då åkte vi hem till nån ett tag. Där spelades det beerpong och twister. När vi skulle åka hem var vi tvugna att nycklar och bil hos Emilys syster, tror ni vi hittade nycklarna? Nej, självklart inte. Så efter mycket letande gav vi upp och ringde skjuss - så det dröjde enda till 5 innan jag var hemma.


Dave och jag


Karro och Emily

Idag har jag varit på mitt liv första footballgame, kan inte precis påstå att jag förstår mig på spelet. Jag brukar säga som så här; "De tar bollen, springer för sitt liv och resten springer efter". Men det var trevligt en stund i alla fall. Ikväll blir det nog en lugn kväll, är homecoming dans på en bar inatt men tror inte jag orkar ta mig dit. Karro pratade om någon annan fest med, men vi får se helt enkelt.



Pratade med morfar i torsdag föresten och han sa "Tänk att du var så tuff Emelie och åkte alldeles själv till amerika. Det hade man inte trott när du var liten, du var en riktig liten blöt fia."

Ja, tänk att jag kan vara rätt tuff jag med =P
KRam

Klädskillnader; Columbus mot Sverige

Kom på att jag glömt berätta om när jag och Stacey var till Polaris, ett köpcentrum dagen innan min födelsedag. Hon skickade ett sms och undrade om jag ville följa med dit en sväng, visst ville jag det. Jag gick runt i myskläder här hemma, men bytte snabbt om och slänge på mig lite smink när jag fick höra att vi skulle iväg till köpcentrumet. Det hade jag dock inte behövt gjoty, för vad möts jag av när jag hoppar in i Stacey bil? Jo, en upprörd osminkad stacey (grälandes med pojkvän i telefonen), iklädd pyjamasbyxor(!) som var vita med rosa prickar på, innetofflor (såna där mysiga med fårskinn och ludd inut i) samt en stor collegetröja. Detta gick hon sedan utan problem runt i köpcentrumet i och ingen verkade tycka att det var konstigt heller.

Dagen efter när jag åkte till Niagarafallen med tyskarna såg jag en liknande syn efter vägen. Klockan var väl en åtta på kvällen och det var riktigt kallt ute- tror ni inte folk kom och gick i såna där "vanliga" tofflor då med - utomhus? Det är ju bra konstigt kan jag tycka. Det är ju lixom inget skydd under dom, de är ju bara skinn/tyg och ull typ.

Men folk här klär sig väldigt ledig när dom är lediga och sen klär man "upp" sig när man ska jobba osv.Träffade en tjej för några veckor sedan som Steven kände; klädd i mysbyxor, STOR collegetröja, keps, osminkad och med håret uppslängd i en toffs. Dagen efter kom en fin, lättsminkad tjej, med utsläppt hår, klänning och smycken och satt sig vid mitt bord (jag satt själv). Det tog säkert 20-30 minuter innan jag förstod att det avr samma tjej! 

Flipflop är något alla har här med, till allt. Till och med när vi var ut och festa för två veckor sedan - tror ni inte att Stacy och Chelsea hade flipflops på fötterna när vi skulle in på barerna? Jo självklart. Haha, lite skillnad mot hemma kan man väl säga. Nehe, jag ska väl försöka vara duktig och få lite pluggat nu.

Ha det så bra alla! Kram


Livet här i Columbus flyter på...

Jag och Laura (min roomie) satt just och diskuterade halloween, som förövrigt är sista helgen i oktober, när det knackade på dörren. Laura som har sängen närmast öppnade och en kille stod utanför och började prata. Plötsligt hoppade en annan kille fram med mask för ansiktet för att skrämmas. Haha snacka om att jag avr glad för att jag satt i min säng som är lite bakom dörren, jag hade fått en hjärtattack!

Fick nyss ett mejl om att en student hade blivit rånad igår när han hade gått från Kroger, matvaruaffären, för att gå tillbaka till campus igår kväll. En bil hade kört fram och någon hade frågat efter vägen, och när killen gick närmre bilen så höll någon upp en pistol och tvingade honom att lämna ifrån sig sina pengar. Så vi får se till att vara lite försiktigare nu. Annars känns det som att det är rätt bra säkerhet, speciell här på campus och det är ofta vakter som går runt här. Haha måste ta kort på min väg till skolan någon dag försten. På ett ställe, utanför en skola finns en skylt "Nonwapon and nondrugs area" och utanför sjukhuset sitter en skylt om att man inte får ha vapen på sjukhuset... För att komma in på akutmottagningen måste man dessutom gå igenom en säkerhetskontroll. Inte direkt som hemma inte =P

Har precis skickat ett mejl till proffessor Keough angående detta, om det verkligen är säkert för mig att promenera till praktiken så vi får se vad hon svarar... Har bara 5 dagar kvar, men i alla fall... Mycket kan hända på 5 dagar =P

Praktiken annars är bra. I måndags var jag på någon avdelning med cancerpatienter, men där gjorde vi inte så mycket mer än dela medicin =P. Igår var jag på en onkologmottagning där sjuksköterskorna uppgifter i pricnip var att samla information av patienterna åt doktorn innan doktorn var in och pratade. Och idag var jag på en mottagning där man gav cytostatikabehandling, det var mycket intressant!



Jag i Toronto på 450 meters höjd =)


Imorgon är det ingen praktik, så då ska jag ta sovmorgon, försöka träna och plugga en del.
Kram på er alla!


Roadtrip; Niagara och Kanada

Helgen var helt underbar, tänkte att jag ska skriva om den här så det kommer bli ett långt inlägg, men ska försöka slänga in lite bilder med =)

Torsdag
Efter praktik och en konferans så hämtade Eileen och Nadine upp mig på MC donalds på flygplatsen och våran roadtrip kunde börja =). Fick godis och ett födelsedagskort av dom först, gulligt av dom. Sen åkte vi drygt 6 timmar för att komma till vårat Hostel vid niagara fallen. Ett jättefint hostel, kändes mer som ett hem - jättemysigt. Vi slängde in våra saker och åkte sedan till en winbar, åt lite mat och drack lite vin för att fira min 23 års dag =).


Eileen, jag och Nadine

Efter maten så gick vi och tittade lite på fallen i mörkret, vilket bara gjorde oss mer uppspelta inför fredagen =)

Fredag
Fedagen började med att beundra fallen från amerikas sida, vi gick en tur som heter Cave of the winds, som är träbroar som går precis vid fallen. Därefter åkte vi Maid of the Mist, båt som går precis in vid horseshoefalls. Vi blev deffitnivt blöta!! Så efter det var det dags att gå tillbaka till hostelet, byta om och sedan gå och äta lunch. Efter lunchen promenerad vi över till Kanada (ja ni läste rätt, promenerade). Vi tittade på fallen från Kanadas sida och det är sant som dom säger - Kanada har den bästa utsikten över fallen. Vi gick en promenad bakom fallen och sedan gick vi till Hard rock cafe för lite middag och därefter satt vi ett tag på någon bar. Precis innan vi skulle gå därifrån kom servitrisen/bartendern fram och sa "The gentleman at the bar would like to buy you girls a new round, what would you like?". Nadine skrattade och konstanterade att det var ungefär som på film =P. Kvällen avslutades med ett fyverkeri över fallen =)


Jag och Nadine med våran hyrbil =)


Jag, med de amerikanska fallen i bakgrunden.



Jaha, då promenerar vi in i Kanada då =D

 
De amerikanska fallen, kortet taget från gångbron över till Kanada.


Lördag
Lördagen blev det tidig uppstigning och bara att hoppa in i bilen för att åka över till Kanada igen. Dagen spenderades i Kanada och vi var upp i ett torn som tydligen var världens högsta fristående byggnad. Vi var upp på 450 meters höjd eller något sådant.  Vi tittade även in stadshuset, både de gammla och nya och sen blev det en del shopping. Köpte två par jeans, det ena paret för 150 kronor och det andra för 175 på rean - helt okej haha =P. Mössa och vantar inhandlades också.


Toronto


Och titta vad jag mer hittade på Lördagen =D Vi hamnade vid IKEA, så lite svenska godsaker var ju tvugna att inhandlas.


Söndag
Vi skulle spendera eftermiddagen/kvällen på Cedars point, en nöjespark men kom fram till att vädret var för dåligt, samt att öppetiderna hade ändrats så det vart för lite tid. Så istället åkte vi upp till Fort Niagrah vandrade runt där, det var rätt häftigt faktiskt =). Sedan åkte vi dom 6 timmarna hemåt igen, med stop bla i buffalo - där vi för övrigt åt resans sämsta lunch. Här i USA ska man alltid lämna dricks om man äter på ett ställe med en servitris som kommer fram och serverar och hjälper en, även om man inte är nöjd ska man lämna minst 10% i dricks - så är det bara har jag lärt mig. Men på detta ställe sket vi faktiskt totalt i alla sociala regler och lämnade noll i dricks. Servitrisen var otrevlig, visste inte vad de hade på menyn, kunde inte tänka sig att ge mig pommesfrites istället för ett pitabröd eftersom jag är allergisk m.m. Dessutom var inte maten något att hurra över. Så det blev 0 dollar i dricks där. Kom i alla fall hem i skaplig tid vilket var skönt eftersom jag hade praktik idag.



Fort Niagra.Byggnaden som ses på bilden är kännts som det franska slottet.

Hittade även ett brev med mörkchoklad i brevlådan idag från UppsalaAnna - tack vännen, du är en ängel =D Samt födelsedags kort från Andreas, tänk att man kan bli så glad för brev+choklad och kort =D

Praktiken idag var helt okej, promenaden dit tog "bara" 45 minuter idag. Väl där så var såklart inne min handledare Patrick där, utan han hade bytt tur. Så var på väg att få gå hem igen, men dom löste det. Sen efter praktiken var jag med proffessor Keuogh och hämtade Karro från flygplatsen. Hon fick bo i en av lägenheterna utanför campus, så hon har kök och allt =) Visade runt henne på campus, var och åt och sedan handlade vi lite innan jag lämnade henne vid hennes lägenhet. Imorgon har jag praktik igen, så det är dags att sova =)

Natti Natti!


RSS 2.0